Визначник морфологічних ознак сортів помідора їстівного (Solanum lycopersicum L.) (наочне доповнення до Методики проведення експертизи сортів помідора їстівного (Solanum lycopersicum L.) з визначення відмінності, однорідності і стабільності) - Лещук, Н.; Хареба, В.; Хареба, О.; Куц, О.; Рудас, Л.; Симоненко, Н.; Коховська, І. (2024)
Визначник включає якісні, кількісні, псевдоякісні та альтернативні морфологічні ознаки сортів (гібридів) помідора їстівного, які мають свою градацію, коди прояву, ступінь прояву, граничні межі та відповідні сорти з еталонними ознаками.Видання розраховане на фахівців державної системи охорони прав на сорти рослин, які проводять науково-технічну експертизу сортів-кандидатів Solanum lycopersicum L. з визначення критеріїв охороноздатності (відмінність, однорідність і стабільність), селекціонерів, вчених фахівців-овочівників, фермерів та городників-любителів, а також може слугувати наочним посібником з підготовки фахівців ОР Магістр зі спеціальності 201 Агрономія.Визначник практично допоможе експертові, селекціонерові та досліднику встановити ідентифікаційний код та ступінь його прояву для морфологічної ознаки, визначити нетипові рослини у вибірці на дослідній ділянці за морфологічного опису сортів помідора їстівного у відповідну фенологічну фазу росту та розвитку рослин. Визначник також буде настільною книгою городника-любителя і товаровиробника-аматора з добору нових сортів помідора їстівного (Solanum lycopersicum L.) для відкритого та захищеного ґрунту у приватному секторі. Його можуть використовувати наукові працівники, селекціонери та заявники для ідентифікації нових сортів, заповнення технічної анкети сорту-кандидата, який планують заявити з метою державної реєстрації сорту та/або прав на нього. Визначник можна використовувати як монографію з описової морфології та органографії рослин помідора їстівного (Solanum lycopersicum L.).