Методика визначення відповідності сортів підвидів пшениці твердої, пшениці картлійської, пшениці польської, пшениці тучної, пшениці двозерної (пшениці полби звичайної), пшениці туранської критеріям відмінності, однорідності та стабільності - Лікар, С. П.; Костенко, Н. П. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи підвидів пшениці твердої (Triticum turgidum L. subsp. durum (Desf.) Husn.), пшениці картлійської (Triticum turgidum L. subsp. carthlicum (Nevski) Á.Lӧve & D.Lӧve), пшениці польської (Triticum turgidum L. subsp. polonicum (L.) Thell.), пшениці тучної (Triticum turgidum L. subsp. turgidum), пшениці двозерної (пшениці полби звичайної) (Triticum turgidum L. subsp. dicoccum (Schrank ex Schübl.) Thell.) (Triticum dicoccum Schrank ex Schübl.), пшениці туранської (Triticum turgidum L. subsp. turanicum (Jakubz.) Á.Löve & D.Löve) на відмінність, однорідність та стабільність.Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладено пояснення, світлини та малюнки.Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу підвидів пшениці твердої, пшениці картлійської, пшениці польської, пшениці тучної, пшениці двозерної (пшениці полби звичайної), пшениці туранської на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів, які займаються сортовивченням та морфологією.