Методика визначення відповідності сортів костриці червоної, костриці овечої, костриці тонколистої, костриці шорстколистої, костриці різнолистої, костриці несправжньоовечої, костриці червоної мінливої, костриці борознистої, костриці валіської, костриці червоної червоної критеріям відмінності, однорідності та стабільності - Бугайов, В. Д.; Костенко, Н. П.; Рахметов, Д. Б. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів костриці червоної (Festuca rubra L.), костриці овечої (F. ovina L.), костриці тонколистої (F. filiformis Pourr.), костриці шорстколистої (F. brevipila R. Tracey), костриці різнолистої (F. heterophylla Lam.), костриці несправжньоовечої (F. pseudovina Hack. ex Wiesb.), костриці червоної мінливої (F. rubra var. commutata Gaudin.), костриці борознистої (F. rupicola Heuff.), костриці валіської (F. valesiaca Schleinch. ex Gaudin.), костриці червоної червоної (F. rubra L. subsp. rubra) на відмінність, однорідність та стабільність.Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту, наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладені пояснення, світлини та малюнки.Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу сортів костриці червоної, костриці овечої, костриці тонколистої, костриці шорстколистої, костриці різнолистої), костриці несправжньоовечої, костриці червоної мінливої, костриці борознистої, костриці валіської, костриці червоної червоної на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів. і студентів, які займаються сортовивченням та морфологією.