Методика визначення відповідності сортів капусти японської, капусти китайської × капусти японської, капусти японської × капусти широконосої, капусти японської × ріпи критеріям відмінності, однорідності та стабільності - Костенко, Н. П. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів капусти японської (Brassica rapa L. subsp. nipposinica (L.H.Bailey) Hanelt), капусти китайської × капусти японської (hybrids between Brassica rapa L. Emend. Metzg. ssp. chinensis (L.) Hanelt and Brassica rapa L. subsp. nipposinica (L.H.Bailey) Hanelt), капусти японської × капусти широконосої (hybrids between Brassica rapa L. subsp. nipposinica (L.H.Bailey) Hanelt and Brassica rapa L. subsp. narinosa (L.H.Bailey) Hanelt.), капусти японської × ріпи (hybrids between Brassica rapa L. subsp. nipposinica (L.H.Bailey) Hanelt and Brassica rapa L. subsp. rapa) на відмінність, однорідність та стабільність. Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту, наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву. До ознак викладені пояснення, світлини та малюнки. Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу сортів капусти японської, капусти китайської × капусти японської, капусти японської × капусти широконосої, капусти японської × ріпи на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів.