Методика визначення відповідності сортів капусти листкової португальської, капусти листкової мозкової, капусти листкової кучеряволистої, капусти листкової зеленолистої, капусти листкової пальмолистої критеріям відмінності, однорідності та стабільності - Костенко, Н. П.; Лещук, Н. В.; Рахметов, Д. Б.; Ковтун-Водяницька, С. М. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів капусти листкової португальської (Brassica oleracea L. var. costata DC.), капусти листкової мозкової (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell.), капусти листкової кучеряволистої (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.), капусти листкової зеленолистої (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. viridis L.), капусти листкової пальмолистої (Brassica oleracea L. var. palmifolia DC.) на відмінність, однорідність та стабільність. Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладені пояснення, світлини та малюнки. Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні.Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу сортів капусти листкової португальської, капусти листкової мозкової, капусти листкової кучеряволистої, капусти листкової зеленолистої, капусти листкової пальмолистої на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів.