Методика визначення відповідності сортів ячменю звичайного (Hordeum vulgare L.) критеріям відмінності, однорідності та стабільності - Костенко, Н. П.; Васьківська, С. В. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів ячменю звичайного (Hordeum vulgare L.) на відмінність, однорідність та стабільність.Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладено пояснення, світлини та малюнки.Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу сортів ячменю звичайного на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів, які займаються сортовивченням та морфологією.