Методика проведення експертизи сортів чорнушки (Nigella L.) на відмінність, однорідність і стабільність групи лікарських та ефіроолійних на відмінність, однорідність і стабільність - Куценко, Н. І.; Дем’янюк, О. С.; Куценко, О. О.; Костенко, Н. П. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів чорнушки (Nigella L.) на відмінність, однорідність та стабільність.Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідна кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту, наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладені пояснення, світлини та малюнки.Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу чорнушки на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів, які займаються сортовивченням та морфологією.