Методика визначення відповідності сортів пирію видовженого, пирію середнього, пирію волосистого критеріям відмінності, однорідності та стабільнос - Костенко, Н. П.; Лікар, С. П.; Бугайов, В. Д. (2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів пирію видовженого (Elуtrigia elongata (Host) Nevski), пирію середнього (Elуtrigia intermedia (Host) Nevski), пирію волосистого (Elуtrigia trichophora (Link) Nevski) на відмінність, однорідність та стабільність.Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладені пояснення, світлини та малюнки.Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу сортів пирію видовженого, пирію середнього, пирію волосистого на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів, які займаються сортовивченням та морфологією.