Науково-практичні аспекти ідентифікації сортів Lactuca sativa L. - Лещук, Н. В. (2017)
У монографії розкрито ідентифікацію сортів салату посівного Lactuca sativa L. методом морфологічного опису. Науково обґрунтовано сучасну ботанічну класифікацію виду, висвітлено методичні та практичні підходи щодо формування колекції сортів з еталонними ознаками салату посівного шляхом встановлення кодів прояву морфологічних (якісних, кількісних та псевдоякісних) ознак, які складають морфологічну кодову формулу офіційного опису сортів Lactuca sativa L. за яким проведено державну реєстрацію сорту та/або прав на нього.Монографія корисна для експертів-дослідників державної системи охорони прав на сорти рослин, селекціонерів, інспекторів-аудиторів з насінництва та профільних наукових установ. Можна використовувати як наочний посібник для підготовки фахівців ОКР «Магістр» за спеціальністю «Селекція і генетика», спеціалізація «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин». Таблиця ідентифікаційних ознак та пояснення до неї − інструментарій для морфологічного опису нового сорту-кандидата салату посівного, який декларують селекціонери з метою державної реєстрації сорту та/або прав на нього. Монографія «Науково-практичні аспекти ідентифікації сортів Lactuca sativa L.» може слугувати наочним посібником з описової морфології всіх різновидностей салату посівного.