Визначник морфологічних ознак сортів огірка посівного (Cucumis sativus L.) (наочне доповнення до Методики проведення експертизи сортів огірка посівного (Cucumis sativus L.) на відмінність, однорідність і стабільність) - Лещук, Н.; Хареба, В.; Хареба, О.; Позняк, О.; Симоненко, Н.; Павлюк, Н. (Цифрове видавництво Українського інституту експертизи сортів рослин, 2023)
Визначник включає якісні, кількісні, псевдоякісні та альтернативні морфологічні ознаки сортів (гібридів) огірка посівного, які мають свою градацію, коди прояву, ступінь прояву, граничні межі та відповідні сорти з еталонними ознаками. Видання розраховане на фахівців державної системи охорони прав на сорти рослин, які проводять науково-технічну експертизу сортів-кандидатів Cucumis sativus L. з визначення критеріїв охороноздатності (відмінність, однорідність і стабільність), селекціонерів, вчених фахівців-овочівників, фермерів та городників-любителів, а також може слугувати наочним посібником з підготовки фахівців ОКР «Магістр» зі спеціальності «Агрономія». Визначник практично допоможе експертові, селекціонерові та досліднику встановити ідентифікаційний код та ступінь його прояву для морфологічної ознаки, визначити нетипові рослини у вибірці на дослідній ділянці за морфологічного опису сортів огірка посівного у відповідну фенологічну фазу росту й розвитку рослин. Визначник також буде настільною книгою городника-любителя і товаровиробника-аматора з добору нових сортів огірка посівного (Cucumis sativus L.) для відкритого та захищеного ґрунту у приватному секторі. Його можуть використовувати наукові працівники, селекціонери та заявники для ідентифікації нових сортів, заповнення технічної анкети сорту-кандидата, який планують заявити з метою державної реєстрації сорту та / або прав на нього. Визначник можна використовувати як монографію з описової морфології та органографії рослин огірка посівного (Cucumis sativus L.).