Методика визначення відповідності сортів калини звичайної (Viburnum opulus L.) критеріям відмінності, однорідності та стабільності (Цифрове видавництво Українського інституту експертизи сортів рослин, 2025)
У виданні висвітлено умови проведення кваліфікаційної (науково-технічної) експертизи сортів калини звичайної (Viburnum opulus L.) на відмінність, однорідність та стабільність. Методикою визначено предмет досліджень (ботанічний таксон), необхідну кількість посадкового матеріалу, місце, методи та тривалість проведення досліджень. Встановлено кількість рослин для здійснення обліків, вимірювань та спостережень. З метою здійснення опису досліджуваного сорту, наведено таблицю ознак, яка містить сукупність морфологічних ознак, що мають градацію, ступінь проявлення та коди прояву і сорти-еталони. До ознак викладені пояснення, світлини та малюнки. Методика призначена для встановлення відповідності сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності в Україні. Рекомендована для спеціалістів, що проводять експертизу калини на відмінність, однорідність та стабільність, а також для селекціонерів, науковців, аспірантів і студентів, які займаються сортовивченням та морфологією.