Атлас морфологічних ознак соняшнику однорічного Helianthus annuus L. (наочне доповнення до «Методики проведення інспектування насінницьких посівів соняшнику однорічного») - Кириченко, В. В.; Лещук, Н. В.; Шпак, З. С.; Носуля, А. А. (Цифрове видавництво Українського інституту експертизи сортів рослин, 2016)
Атлас морфологічних та ідентифікаційних ознак сортів (гібридів, ліній) соняшнику однорічного є наочним доповненням до «Методики проведення інспектування насінницьких посівів соняшнику однорічного Helianthus annuus L.». Атлас включає якісні, кількісні та псевдоознаки сортів (гібридів, ліній) соняшнику однорічного, які мають свою градацію, ступінь прояву, граничні межі та ступені мінливості ознак. Атлас розраховано на спеціалістів, які проводять польове інспектування насінницьких посівів, ділянковий сортовий контроль, кваліфікаційну експертизу сортів-кандидатів щодо визначення критеріїв відмінності, однорідності та стабільності, селекціонерів, науковців та як наочний посібник для підготовки фахівців ОКР «Магістр» за спеціальністю «Селекція і генетика», спеціалізація «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин». Посібник практично допоможе інспектору-контролеру, експерту та селекціонеру встановити код прояву морфологічної ознаки, визначити нетипові рослини в насінницьких посівах під час встановлення сортової чистоти. Його можуть використати селекціонери для опису нового сорту, який планується заявити з метою набуття майнового права на сорт чи його поширення в Україні. Атлас можна використовувати як наочний посібник з прикладної описової морфології, органографії та архітектоніки соняшнику однорічного.